Se connecter
Patiënt & Familie

Wat kan de psycholoog voor u doen ?

20 januari 2022

Het hebben van hartfalen is een ingrijpende levensgebeurtenis die heel wat stress kan veroorzaken en aanpassingsvermogen vergt van zowel jou als van je omgeving. Het brengt heel wat gevoelens teweeg zoals angst, onzekerheid, machteloosheid, kwaadheid, schuld, schaamte, verdriet, .... Soms is het moeilijk te accepteren dat je hartfalen hebt of weet je niet hoe je met de nieuwe situatie moet omgaan. Dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Mensen zijn verschillend in hun manier en tempo van aanvaarden.

Enkele tips om hiermee om te gaan:

  • Verdiep je in wat hartfalen inhoudt en wat er mogelijk is, zo kun je mee beslissen over je behandeling.
  • Zoek naar nieuwe activiteiten die in je eentje of met anderen kunt doen, zoals wandelen, fotograferen, ….
  • Doe ontspanningsoefeningen.
  • Probeer positief te blijven en denk in mogelijkheden.

Hartfalen heeft ook invloed op jouw naasten. Zij moeten ook wennen aan de veranderingen in jouw leven, in jullie leven. Bedenk dat zij zich ook zorgen maken over jou. 

  • Door hartfalen kan de relatie met je partner veranderen. Samen gezond ouder worden is niet meer vanzelfsprekend. Hier gaat iedereen anders mee om. Dat geldt ook voor je partner. Neem de tijd en ruimte om je gevoelens te accepteren en een plaats te geven. Luister naar elkaar en praat erover. Maak samen plannen voor dingen die jullie allebei fijn vinden om te doen.
  • Voor de meeste mensen met hartfalen is vrijen geen probleem zo je bij andere inspanningen als trappen doen geen klachten hebt. Zie je er tegenop of ben je bang dat er iets misgaat? Vertel je partner hoe je je voelt en stel ook vragen over seksualiteit aan je arts. Die krijgt vaker zulke vragen.

Indien jij of je omgeving, met deze gevoelens zit, blijf er niet mee rondlopen maar praat erover met een partner of anderen in je omgeving. Een psycholoog helpt je hierbij.

  • Een psycholoog kan hulp bieden bij het leren omgaan met ziekte en de gevolgen hiervan voor jouw levenskwaliteit.
  • Een psycholoog kan ondersteuning bieden in het verwerkingsproces maar kan bijvoorbeeld ook technieken aanleren om met angst of stress om te gaan.
  • Bovendien kan een psycholoog ook adviezen geven om je levensstijl aan te passen of hierbij gerichte hulpverlening te zoeken, bijvoorbeeld rookstopbegeleiding.
  • Tenslotte kunnen ook koppelgesprekken hulp bieden bij relationele spanningen of vragen rond seksualiteit en intimiteit.

Wanneer je worstelt met hardnekkige depressieve of angstgevoelens, kan de arts of psycholoog je ook doorverwijzen naar een psychiater. Een psychiater kan indien nodig medicatie of een andere behandeling voorschrijven. Je kan een psycholoog raadplegen via je hartfalenrevalidatieprogramma of via je huisarts of cardioloog verwezen worden naar een geknipt persoon bij jou in de buurt.

historymenucross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram